Zzp energie: kies je voor zakelijke of particuliere energie aan huis?

In Nederland zijn heel wat zzp’ers te vinden. Een groot deel van deze zelfstandigen zonder personeel werkt vanuit huis of vanuit een kantoor aan huis. Hoe je je werkplek ook hebt geregeld thuis; feit is dat je je zzp energie moet fixen. Je hebt immers stroom nodig om dagelijks gebruik te kunnen maken van je laptop en een internetverbinding. Ook is het wel prettig om, met name in de koude seizoenen, in een aangename temperatuur te kunnen werken en je verwarming aan te kunnen doen. Maar nu komt de vraag: kies je als zzp’er voor zakelijke energie aan huis of maak je ‘gewoon’ gebruik van je particuliere energiecontract? In dit artikel lees je meer over deze kwestie.

Zakelijke energie aantrekkelijk voor zzp’er

In de laatste jaren is zakelijke energie voor zzp’ers alsmaar aantrekkelijker geworden. Omdat er door de jaren heen een flinke groei in het aantal zzp’ers in Nederland te zien is, moest er wel iets gebeuren om die groep gebruik te laten maken van zakelijke energie. Daarom zijn er vandaag de dag heel veel energiebedrijven die, vaak speciaal voor zzp’ers maar in ieder geval voor zelfstandige ondernemers, met de meest aantrekkelijke deals komen op het gebied van zakelijke energie. Dergelijke bedrijven die zakelijke stroom leveren hebben over het algemeen iets meer de ruimte om dit soort acties te kunnen doen dan bedrijven die particuliere energie leveren. Hierbij maakt het overigens wel uit hoeveel energie je verbruikt: des te meer energie je afneemt, des te goedkoper je uit bent. Zakelijke energie en de aanbiedingen die daarbij komen kijken zijn in dit geval dus vooral interessant voor zzp’ers die veel stroom verbruiken, zoals houtbewerkers, grafische designers of kledingmakers.

Fijne klantenservice met goede hulp bij zakelijke energie

Een ander groot voordeel van zakelijke energie is dat zakelijke klanten over het algemeen beter en vooral sneller worden geholpen dan klanten met een particulier energiecontract. Dit ligt aan een aantal dingen. Zo zijn er in Nederland veel meer particuliere energiecontracten dan zakelijke contracten, waardoor er bij zakelijke energiebedrijven meer tijd over is voor dergelijke klantenbinding. Door het grote aantal particuliere energiecontracten in ons land zijn de klantenservices van particuliere energie vaak drukker en minder goed bereikbaar dan die van zakelijke energie. Ook zijn zakelijke klanten heel waardevol – energiebedrijven willen ze het liefst houden, ook wanneer hun energiecontract afloopt. Met extra service hopen ze dat zakelijke klanten zoals zzp’ers energie blijven afnemen bij hun bedrijf. Dat klinkt wellicht een beetje vreemd, maar je zult zien dat het in de praktijk écht zo blijkt. Is de manier van service belangrijk voor je? Dan is het zeker aan te raden om naar een zakelijk contract voor zzp energie te kijken. Op Energie-Zakelijk.nl lees je meer over het aanvragen van een zakelijk energiecontract.

Zakelijke energie voor zzp’ers: BTW aftrekken

Veel mensen denken dat je alleen een deel van de BTW van je energiecontract af mag trekken bij de Belastingdienst wanneer je over zakelijke energie beschikt. Dat is niet waar: zolang je aan een aantal voorwaarden voldoet, mag je je BTW aftrekken bij zowel een particulier als een zakelijk energiecontract. Een van die voorwaarden is bijvoorbeeld dat je werkruimte een eigen opgang moet hebben. Dat houdt in dat je de ruimte als het ware zou kunnen verhuren; dat iemand niet door een privéruimte hoeft om de werkruimte te betreden. Ook moet de werkruimte eigen sanitair hebben, zoals stromend water en een toilet. Tot slot moet het grootste deel van de werkzaamheden in die ruimte worden uitgevoerd. Pas dán kun je kijken hoeveel BTW je terug kan krijgen van de Belastingdienst. Omdat dit echter voor beide soorten energiecontracten geldt, ligt het vooral aan bovenstaande punten of je besluit om wel of niet voor zakelijke energie of juist voor particuliere energie te gaan als zzp’er.

Geef een antwoord