Waarom beweging voor ouderen zo belangrijk is

Naarmate we ouder worden gaat onze fysieke gesteldheid achteruit. We hebben steeds minder kracht, balans en vermogen. De oorzaak hiervoor ligt simpelweg in de veroudering van de belangrijkste cellen in het lichaam; de zenuwcellen, spiercellen en bindweefsel. Vanaf de leeftijd van 50 nemen de spieren doorgaans af. Dit doordat de doorbloeding afneemt en de communicatie tussen het zenuwstelsel minder goed verloopt. Ook het aantal botcellen neemt af en worden dus minder sterk. Het ouder worden zorgt er dus voor dat de mobiliteit van je lichaam afneemt. Een proces wat bij ieder mens gebeurd.

Vertraging van de veroudering

Vooralsnog is de wetenschap nog niet zo ver om dit proces tegen te gaan. Wat we wel weten is dat je door beweging de kwaliteit van al deze cellen en weefsel kan verbeteren. Door regelmatig te lopen, oefeningen te doen of een stukje te gaan fietsen, blijft je lichaam het ware gestimuleerd. Dit effect is al te krijgen door bijvoorbeeld elke dag tien minuten te fietsen of een half uur te lopen. Rustige stretch oefeningen houden het lichaam lenig. Ook kan het natuurlijk heerlijk zijn om gewoon lekker te dansen.

Bewegen geeft energie

Door regelmatig te bewegen krijg je ook meer energie. Door het verbeteren van je algehele conditie beïnvloed je allereerst je denkvermogen waardoor je je beter voelt. Je hersenen krijgen namelijk letterlijk meer bloed en zuurstof. Door bij het bewegen zelf komen worden de stoffen dopamine en serotonine aangemaakt. Beide stoffen zorgen voor een verhoogd geluksgevoel en een betere gemoedstoestand. Je wordt dus niet alleen fitter maar je ervaart die fitheid ook. Dat is heel belangrijk om iedere dag opnieuw bewust te kiezen voor beweging. Tevens zal je door het bewegen aan het einde van de dag goed kunnen slapen. Hierdoor komt je lichaam helemaal tot rust en heb je de volgende dag ook weer meer energie om te beginnen.

Rollators die jou bij kunnen benen

Het kan natuurlijk zo zijn dat je niet gemakkelijk deze bewegingen kunt doen. Lopen is bijvoorbeeld te zwaar en vergt teveel van het lichaam. Er zijn dan nog veel opties om toch aan de beweging te komen en erop uit te gaan. Zo kunnen rollators uitkomst bieden om net even wat extra steun te geven. Een wandeling door de stad of in het bos is met een rollator ontworpen voor binnen en buiten gebruik geen enkel probleem. Daarbij kun je veel modellen vaak opvouwen. Ideaal wanneer je hem even niet nodig hebt of veel reist. Bespreek wat een rollator voor u kan betekenen altijd met een specialist.

Geef een reactie