Door de naalden het bos niet meer zien

Vaccins; er bestaan er zó ontzettend veel. Voor elke ziekte een, of twee of drie. Of was het nou toch vier? Dat je in de war raakt is geen wonder. Het is lastig om te begrijpen wanneer je een moet of kan nemen en hoeveel je er moet nemen. In het bijzonder voor de meningokokken vaccinatie volwassenen en de gele koorts vaccinatie gaat deze blog je wellicht helpen. 

Meningokokken vaccin voor volwassenen

Voor volwassenen die risico lopen, is het vaccin enorm belangrijk. Je kunt meningokokken oplopen door nauw contact met iemand die de bacterie in zijn keel of neus heeft. De eerste symptomen van zowel meningokokken kunnen worden verward met een griepje of verkoudheid, maar de symptomen kunnen snel ernstiger worden. De symptomen kunnen zijn: plotselinge hoge koorts, hoofdpijn, stijve nek, pijnen, vermoeidheid, paarse uitslag op armen en benen en andere symptomen zoals misselijkheid, braken en schommelingen in de mentale toestand. De meningokokken vaccinatie voor volwassenen wordt aangeraden wanneer je als student op kamers gaat, wanneer je in een lab met bacteriën werkt, in het leger zit, (veel) reist naar landen waar de ziekte voorkomt, een immuunziekte of HIV hebt. Volwassenen hebben over het algemeen maar één prik nodig en de bijwerkingen zijn minimaal. Toch kan het geen kwaad om je (huis)arts om advies te vragen. 

Gele koorts

Vaccinatie gele koorts kan zeker de moeite waard zijn. Het is geen pretje om gele koorts op te lopen, zeker niet wanneer je op reis bent. Gele koorts komt veel voor in delen van Afrika en Zuid-Amerika. In Afrika krijgen ongeveer 180.000 mensen de ziekte elk jaar. Gele koorts komt in de Nederland niet voor en dankzij de vaccinatie krijgen reizigers de ziekte bijna nooit. De meeste mensen die toch gele koorts krijgen zullen slechts een milde vorm van ziekte ervaren. Toch kunnen in sommige gevallen mensen met gele koorts ernstige symptomen krijgen, waaronder orgaanfalen of bloedingen. Deze ernstige gevallen van gele koorts kunnen dodelijk zijn. Gelukkig gebeurt dat niet vaak. Als je van plan bent om naar delen van Zuid-Amerika of Afrika te reizen waar gele koorts veel voorkomt kun je je laten vaccineren om jezelf te beschermen. De vaccinatie is beschikbaar voor mensen vanaf negen maanden. Vaak hoef je maar één prik en beschermt deze je tien jaar lang. Ideaal voor mensen met een angst voor naalden dus. Meer informatie omtrent deze prikken? raadpleeg dan het internet zodat je voorzien bent van alle noodzakelijke informatie.

Geef een reactie